Drømmer du om at have dit eget kolonihavehus?

Du har måske allerede gået og leget med tanken om en dag at have dit helt eget kolonihavehus. Kunne det ikke være skønt at have sit eget fristed, hvor du kan søge hen, når du har brug for ro og fordybelse? Et kolonihavehus har den perfekte størrelse til dig, der netop bare søger et lille fritidshus til dig selv. Det er et genialt koncept til dig, der bor i lejlighed – måske i en storby – men som savner lidt natur og græs mellem tæerne. Med den lille have der følger med i købet, kan du plante og så afgrøder, blomsterbuske og frugttræer. Er det trængt med økonomien? Tjek kviklanet.dk for at se mere omkring dine muligheder.

Gode råd inden dit køb

En kolonihave kan være en dyr investering, og der er derfor nogle ting, du skal være særligt opmærksom på inden dit køb. Du kan som udgangspunkt købe dit kolonihavehus på to måder:

  • Kolonihaveforbundet. Nogle kolonifællesskaber er medlem af Kolonihaveforbundet. Fordelen ved dette er, at du kan få et kolonihavehus til billige penge, da der er fastsat et loft over, hvor meget et kolonihavehus må koste. Til gengæld er ventelisterne lange, og der kan derfor gå noget tid, før du får din kolonihave.
  • Privat. Fordelen ved at købe en kolonihave der ikke er medlem af forbundet, er, at der ikke er nogen ventelister. Til gengæld er prisen højere. Det giver dig så også en frihed og mulighed i at sælge dit kolonihavehus til en pris, du selv fastsætter. Dette kan fx være en fordel, hvis du planlægger at renovere huset, så det stiger i værdi.  

Når du har udset dig et kolonihavehus, er det vigtigt, at du tager derud, så du har mulighed for at vurdere husets tilstand. Det vigtigste er, at taget er tæt – resten kan du renovere til en rimelig pris. Du kan ved et kort besøg hurtigt få en fornemmelse af husets generelle tilstand. Lån 200.000 kr. til dit kommende hus.

Et nyt fællesskab

Mange kolonihaveforeninger holder jævnligt sociale sammenkomster i form af fx fællesspisning, vejfest eller arbejdsdage, hvor alle er med til at luge ud i området. Der er en helt anden nabokultur med nærvær og et fællesskab, du ikke lige finder på samme måde i storbyen, hvor mange er noget mere distancerede. Søger du et nyt socialt fælleskab med et godt, gammeldags naboskab, kan en kolonihave give dig det.